SM i hantverkscider

För sjätte året i rad anordnades svenska mästerskapen i hantverkscider hösten 2022. Den 19 november 2022 var det prisutdelning med middag och föredrag av Ambram Goldman Armstrong på restaurang Mygel i Malmö. Här nedan ser du listan med alla pristagare.

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER 2022

Alla kategorier: Håkan Edlund | Cider D

Snustorr cider av äpple för aspiranter
GULD Håkan Edlund | Cider D
SILVER Martin Nylander, Erik Rova och Mårten Hedborg | Drömmen om Tolosa
BRONS Håkan Edlund | Cider 3

Snustorr cider av äpple för professionella
GULD Pomologik | Natur/Kultur
SILVER Fruktstereo | FWA Straight outta Grönby 2020
BRONS Dryg Cider | Fiona 200

Torr cider av äpple för aspiranter
GULD Herman & co på Krohns Mobila Musteri | Gröngölingen
GULD Johan Jalvemo och Anders Dahlstedt | Äppelskumpanj
SILVER Per Buhre | Guldgås

Torr cider av äpple för professionella
GULD Pomologik | Cidre Noveau
SILVER Sent om cider | Brut 2020
BRONS Pomologik | Sand

Halvtorr-söt cider av äpple för aspiranter
GULD Mikael Sandberg | Kvarnegårdens fruktiga halvtorra
SILVER Öistein Jamtveit | Vittensten cider
BRONS Anders Wendler och Calle Bergdahl | Förraåretshalvtorraäpplemedlitepäron (21-4)

Halvtorr-söt cider av äpple för professionella
GULD Rudenstams Bär & Frukt | Rudu Cider Discovery
SILVER Pomologik | Ice Ice Baby
SILVER Rudenstams Bär & Frukt | Rudu Cider Gravensteiner

Smaksatt cider för aspiranter
GULD Anders Almkvist | Hälsingehumle

Smaksatt cider för professionella
GULD Pomologik | Wai-Iti
SILVER Pomologik | Replicant Pinot
BRONS Pomologik | Hopple XMAS

Iscider av äpple för aspiranter
GULD Mats Andersson | Fågelviks Calvadoslagrad

Iscider av äpple för professionella
GULD Bute Cider | Bute Mousserande Iscider

Torr cider av PÄRON för aspiranter
GULD Mats Andersson | Perry 2021 still

Torr cider av PÄRON för professionella
GULD Niklas Sundberg | Poiré 2021

Halvtorr-söt cider av PÄRON för aspiranter och professionella
GULD Michael Andäng  | P20:1
SILVER Anders Wendler och Calle Bergdahl | Förraåretslitemersötapäron (21-12)
BRONS Anders Wendler och Calle Bergdahl | Förraåretsganskasötapäron (21-13)

SM i hantverkscider
Arrangörer för cider-SM är vi i Svenska Ciderfrämjandet i samarbete med Spritmuseum och Riktig Cider.

Tävlingen är uppdelad i två kategorier:
Aspiranter – som tillverkar för ”husbehov”.
Yrkesverksamma ciderproducenter – tillverkning för försäljning.

Cidern ska vara tillverkad i Sverige, av svenska råvaror och med hantverksmässiga metoder, enligt Ciderfrämjandets definition. Till definitionen på hantverkscider

Kategorier
Nytt för 2022 var att det fanns två kategorier för päroncider (perry, poiré). Om du däremot gör iscider på päron tävlar den i kategorin ”iscider”. All smaksatt cider oavsett päron- eller äppelbas tävlade i kategorin ”smaksatt”. 

– Snustorr äppelcider (upp till 3 gram restsocker per liter)
– Torr äppelcider (från 4 till 30 gram restsocker per liter)
– Halvtorr/söt äppelcider (mer än 30 gram restsocker per liter)
– Iscider
– Smaksatt cider (cider i kombination med andra frukter, bär och kryddor oavsett restsocker)
Torr päroncider (upp till 30 gram restsocker per liter)
– Halvtorr/söt päroncider (mer än 30 gram restsocker per liter)

Dessutom delas pris ut till Sveriges bästa cider alla kategorier!

Volym
2 flaskor med minst 50 cl per tävlingsbidrag. Samtliga flaskor ska vara tydligt uppmärkta med tävlingsklass samt kontaktuppgifter.

Inlämning
1) Drycker lämnas i Spritmuseums reception på Djurgården i Stockholm, bakom Vasamuseet ner mot vattnet.
2) Bud/transport/post till Spritmuseum, Djurgårdsstrand 9, 115 21 Stockholm. Vi kommer inte att hämta paket på posten så se till att beställa utkörning.

Till definitionen
Till Spritmuseum